• Verzending binnen België vanaf slechts € 4
  • Afhalen mogelijk in Brasschaat
  • 1 klein kaarsje gratis vanaf € 50

Sandelhout : één van de eerste houtsoorten in parfums

Gepubliceerd op 27 september 2020 om 11:26

Sandelhout staat bekend voor zijn warme, houtachtige en rijke aroma.  Het is één van de eerste houtsoorten die werd gebruikt in parfum.

 

Herkomst

Sandelhout is een inheemse boom uit India. De boom is semi-parasitair, hij groeit op de wortels van andere bomen en planten. Hij heeft een lichtgrijzige stam en paarse bloemen.

De sandelhoutboom moet minstens 30 jaar oud zijn vooraleer zijn waardevolle kern voldoende is ontwikkeld om er olie uit te kunnen distilleren. Door een overkapping in de jaren '70 zijn de bomen nu schaars geworden en is sandelhoutolie zeer kostbaar en duur geworden.

 

De olie werd ongeveer 5000 jaar geleden al gebruikt in Attars, een parfumolie uit de Arabische wereld en India. Daarnaast werd het hout ook gebruikt voor het bouwen van tempels of het maken van meubels omdat het een sterke houtsoort is met een insectenwerende eigenschap.

De olie

De beste kwaliteit olie komt uit Oost-India. Het hart van de stam en de wortels worden vermalen tot een poeder en dan gedroogd. Via stoomdistillatie wordt de olie dan verkregen. Deze olie is dik en donkergeel van kleur met een subtiele zoete, houtachtige geur. De ene keer ruik je het wel en de andere keer niet. Sandelhout staat ervoor gekend geuren in harmonie te brengen.

 

Omdat de olie uit India hoe langer hoe schaarser wordt, wordt er volop gezocht naar alternatieven. Deze werd gevonden in een boomsoort uit Australië. Hoewel de olie van deze boom wel op sandelhout lijkt, blijkt de geur toch niet zo warm te zijn en veel sneller verdwenen. Daarnaast zijn er ook synthetische alternatieven zoals santalol die natuurlijk sandelhout kunnen vervangen.

 

De geur

De geur van sandelhout werkt kalmerend en ontspannend en wordt over de hele wereld gebruikt bij rituelen en meditatie. Het is in de Westerse wereld vooral gekend in de vorm van wierook.

Ook in parfums is het een geliefd bestanddeel, vooral in Oriëntaalse geuren waarbij het sandelhout diepte en warmte geeft aan de geur. Enkele voorbeelden zijn Samsara van Guerlain, Emporio Armani voor mannen en ook verschillende geuren van Hugo Boss.

Sandehout in de aromatherapie

Sandelhoutolie krijgt in de aromatherapie vooral antiseptische, ontkrampende en ontstekingswerende eigenschappen toebedeeld. Daarnaast zou het ook een sterk afrodisiacum zijn.

Het kan gebruikt worden bij onder andere blaasontstekingen, diarree, misselijkheid, exczeem, maagpijn en problemen met urine- of luchtwegen.

Daarnaast is het ook een goed middel om te gebruiken bij gespleten haarpunten. Meng hiervoor 10 druppels sandelhoutolie en 10 druppels Ylang Ylang met 30 ml kokosolie. Masseer hiermee je haarpunten om ze te herstellen.

Ontdek onze geuren met sandelhout!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.