• Verzending binnen België vanaf slechts € 4
  • Afhalen mogelijk in Brasschaat
  • 1 klein kaarsje gratis vanaf € 50

Kostbare amber

Gepubliceerd op 20 september 2020 om 09:33

Amber, behalve dat het een populaire meisjesnaam is, is het ook een veel gebruikte grondstof in parfums. Maar er zijn slechts een handvol mensen die weten waar het vandaan komt en hoe kostbaar het wel is.

 

De term amber wordt veel gebruikt wanneer het op geurnoten in parfums aankomt. Echter is dit niet altijd de juiste benaming voor wat men echt wil bedoelen.

Barnsteen

De benaming amber wordt vaak gebruikt voor barnsteen. Dit is een fossiel hars dat zich miljoenen jaren geleden heeft gevormd vanuit het hars van naaldbomen. Het is meestal warmgeel tot donkerrood van kleur, maar er bestaan ook andere kleuren. De doorzichtige variant is het meest waardevol en bevat soms nog fossielen van insecten. (denk maar aan Jurassic park waarbij het bloed van een mug in een stuk amber werd gebruikt om de dinosauriërs te terug tot leven te wekken.)

Barnsteen ruikt echter niet of nauwelijks, dus het is niet deze amber die in de parfum- en geurindustrie wordt gebruikt.

 

Het woord barnsteen is afkomstig uit het Duits, wat letterlijk "brandende steen" betekent. De hars brandt in vuur harder dan steenkool en voelt warm aan wanneer je deze in je hand houdt. Al eeuwen worden er van barnsteen juwelen gemaakt. Er zijn amber kralen gevonden die dateren vanuit de ijzertijd.

In het Engels wordt barnsteen amber genoemd.

Barnsteen met fossiele mier

Blauwe barnsteen

Ambergris

Deze "variant" van amber heeft een erg complexe geur en is daardoor een geliefd ingrediënt in parfums. Het geeft warmte en diepte aan een geur en zorgt voor sensualiteit.

 

Het is misschien niet zo smakelijk, maar ambergris is afkomstig uit de darmen van potvissen. De bekken van inktvissen of de schilden van schildpadden worden moeilijk verteerd. Wanneer er onverteerde stukken vanuit de maag in de darmen terecht komen, wordt er als een soort van beschermingsreactie, een stof rond gevormd. Doordat potvissen heel diep kunnen duiken, wordt dit alles door de druk omgevormd tot een compacte, harde klomp : ambergris.

De naam verwijst naar de kleur van deze klompen die door de potvis uitgescheiden worden. Je moet al erg veel geluk hebben om een stuk ambergris te vinden op het strand. Hierdoor is het dan ook erg waardevol.

In december 2012 heeft men in een aangespoelde potvis op Texel een totaal van 83 kg ambergris gevonden, waarvan de waarde werd geschat op enkele honderduizenden euro's.

De brokstukken ambergris worden verpulverd om er een extract van te trekken, wat dan in parfums wordt verwerkt.

Ambergris heeft een hele complexe geur. In de topnoten ruik je bijna niets, maar de basis is warm, houtig, zoet en een dierlijke musk-achtige geur. Daarnaast is een typische eigenschap van ambergris dat het een zeer goede hechting heeft op de huid, waardoor de geur lang blijft hangen.

Er zijn vele parfummerken die amber als basisnoot gebruiken zoals Givenchy, Paco Rabanne, Versace en Valentino.

een klomp ambergris

Ambroxide

Echte ambergris wordt hoe langer hoe minder gebruikt omdat het een zeer zeldzaam product is. Het afnemende aantal potvissen maakt dat het altijd maar kostbaarder wordt.

Men is dan op zoek gegaan naar een synthetisch alternatief voor ambergris. De basis hiervan is ambroxide, een molecule die ontstaat door oxidatie van ambreïne, wat in grote hoeveelheden in ambergris aanwezig is. Wetenschappers hebben ontdekt dat ook kan gewonnen worden uit essentiële olie van salie.

Ook in onze collectie kaarsen zijn er veel geuren die gedragen worden op een basis van amber. Vooral in de herfst-en wintergeuren herken je direct de warmte die het uitstraalt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.