Patchouli : nog steeds de geur van de hippies?

Gepubliceerd op 13 september 2020 om 09:09

Wanneer je patchouli zegt, zeggen veel mensen Flower Power (zeker de generatie van mijn ouders).

De geur was in de jaren '60 en '70 onmiskenbaar verbonden met de hippiebeweging. Patchouli-olie, rechtstreeks uit India, werd toen veel gebruikt in zijn pure vorm als parfum. Patchouli roept bij veel mensen verschillende associaties op, maar er zijn maar weinigen die de authentieke geur van patchouli kennen. Echter valt het wel op dat veel mensen de geur van patchouli wel aangenaam vinden.

 

Het woord Patchouli is afkomstig van de Tamil taal en betekent groen (patch) blad (ilai).

De plant

Patchouli is een struik die tot ongeveer 1 meter hoog wordt. Het heeft donzige bladeren en een harige stengel. In het najaar draagt de plant witte bloemen met een paarse waas.

De plant behoort tot de familie van kruiden zoals basilicum, oregano en munt en is afkomstig uit Azië (Indonesië, Maleisië). Omdat de plant tot de muntfamilie behoort, verspreid hij zijn eigen gekende geur.

Patchouli-olie

De olie wordt gewonnen uit de aromatische bladeren van de plant. De bladeren worden eerst gedroogd en via stoomdistillatie wordt de olie gewonnen. Door middel van hedendaagse technologieën, slaagt men er zelfs al in om één bepaald bestanddeel te distilleren waar parfumeurs specifiek in geïnteresseerd zijn, namelijk Patchoulol. Dit bestanddeel wordt in geuren gebruikt om het een bepaalde sensualiteit te geven. Enkele bekende parfums die patchouli bevatten zijn Angel van Thierry Mugler, Polo van Ralph Lauren, Poison van Christian Dior of Les exclusives de Chanel Coromandel van Chanel.

 

Patchouli olie is licht stroperig een heeft een geelbruine kleur met een krachtige zoet-kruidige geur. De olie wordt beter van kwaliteit naarmate hij ouder wordt, een beetje zoals met wijn... Een unieke eigenschap van de olie is dat hij bij lage dosering opwekkend werkt, en bij hoge dosering kalmerend.

Elk jaar wordt er meer dan 1000 ton olie geproduceerd. Slechts een klein deel daarvan gaat naar de parfumindustrie. Het merendeel wordt gebruikt in shampoos en bodylotions.

Patchouli in de aromatherapie

De essentiële olie van patchouli heeft een schimmeldodende werking. Het wordt veel gebruikt bij bijvoorbeeld zwemmersexceem, dermatitis of acné. De olie werkt celvernieuwend en werkt aderversterkend en erotiserend.

Daarnaast is het ook een goede insectenverdrijver. In de landen van oorsprong wordt patchouli olie op de kleding gesprenkeld of worden er gedroogde bladeren in de kleerkasten gelegd om motten tegen te gaan.

 

De geur van patchouli zorgt dan weer voor een dromerige sfeer.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.