• Verzending binnen België vanaf slechts € 4
  • Afhalen mogelijk in Brasschaat
  • 1 klein kaarsje gratis vanaf € 50

Ceder : een warme herfstgeur

Gepubliceerd op 6 september 2020 om 10:34

Binnen ons herst- en winterassoritment is ceder één van de populairste geuren. Dit is niet te verwonderen aangezien deze geur veel warmte en gezelligheid in huis brengt. Ideaal tijdens koude avonden dus.

De boom

De ceder is een grote prachtige boom met brede takken die tot de familie van de dennen behoort. Van nature komen ze voor in de Himalaya en aan het Middellandse Zeegebied. Ze kunnen tot wel 40 meter hoog worden en zeer oud, tot wel 600 à 700 jaar. Hierdoor stond de ceder vroeger symbool voor eeuwigheid en onsterfelijkheid.

Wanneer ze volgroeid zijn, kan de stamomtrek tot wel 12 meter bereiken en het bladerdak een omtrek van 60 tot 90 meter. Het is dan ook een zeer majestueuze boom. 

 

Het hout en de hars worden al eeuwen gebruikt voor allerlei doeleinden. Zo importeerden de Egyptenaren de bomen om het te te gebruiken om onder andere schepen, graven en daken van de paleizen te bouwen.

De hars werd gebruikt voor het balsemen van doden.

Ook vandaag wordt cederhout nog veel gebruikt, vooral voor gevelbekleding.

Cederolie

De olie die wordt gebruikt in de aromatherapie en voor het vervaardigen van kaarsen of parfums, is afkomstig van de Atlas ceder en de Himalaya ceder. Het is een olie met een houtachtige, zoete geur. Om 1 kilo olie te verkrijgen, heeft men 30 kilo hout nodig.

 

Cederolie wordt in de aromatherapie gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen, angst en depressies. Het is een sterk aardende olie met een verzachtende en zuiverende werking. De olie doodt bacteriën en schimmels in de lucht, waardoor het gunstig is om de olie te verdampen bij luchtweginfecties of verkoudheden.

De geur werkt ook troostend en verwarmend bij moeilijke momenten. Het helpt bij loslaten en werkt versterkend. Daarom wordt het door de Boeddhistische monniken gebruikt tijdens hun meditaties.

Aangezien de ceder nooit wordt aangevreten door insecten, kan het ook in de zomer dienen als een insectenverdrijver.

 

Ook in de parfumindustrie is ceder een veel gebruikte geurnoot, vooral bij mannengeuren. Bekende voorbeelden met ceder zijn onder andere Shalimar van Guerlain, Sauvage van Christian Dior of Allure homme van Chanel.

Ontdek onze geuren met ceder!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.