• Verzending binnen België vanaf slechts € 4
  • Afhalen mogelijk in Brasschaat
  • 1 klein kaarsje gratis vanaf € 50

Hoe worden kaarsen gemaakt?

Gepubliceerd op 30 augustus 2020 om 09:24

Kaarsen worden op verschillende manieren gemaakt. Er zijn meer technieken dan je zou denken. Maar het is vooral in de 20e eeuw dat er nieuwe technieken ontwikkeld zijn om op grote schaal kaarsen te produceren.

 

Kaarsen kunnen worden gedompeld, gegoten, gerokken, geduwd en getrokken.

In deze blog ga ik wat verder in op enkele van deze technieken

Dompelen

Dompelen is de oudste techniek om kaarsen te maken, dit wordt ook wel "tonken" genoemd. Het principe is eenvoudig. Een lont wordt in een vat met gesmolten was (of vroeger vet) gedompeld en er terug uit getrokken. Nadat dit laagje was gestold deed men dit opnieuw. Dit proces werd herhaald tot de kaars de gewenste dikte had.

Deze techniek werd al toegepast door de Romeinen en het was de belangrijkste methode in de Middeleeuwen. In de loop van de tijd werd de techniek wel verbeterd en was men er wel in geslaagd om meerdere kaarsen tegelijk te dompelen door gebruik te maken van een rek waar meerdere pitten werden gehangen om meerdere kaarsen tegelijk te kunnen maken.

 

Vandaag de dag wordt deze techniek nog steeds gebruikt. Volautomatische machines dompelen grote aantallen kaarsen tegelijk in grote vaten met vloeibare paraffine.

Gieten

In de 15e eeuw worden in Parijs de eerste gietvormen gemaakt. Dit waren houten mallen, later werd het hout vervangen door tin of ijzer. Deze mallen werden op een rijtje geplaatst (een beetje zoals een kerkorgel) waardoor men ook weer meerdere kaarsen tegelijk kon maken.

 

Tegenwoordig worden de meeste kaarsen machinaal gegoten in metalen vormen. Er zijn twee types machines : de opdruk- of de optrekmachine. Bij beide methodes wordt de paraffine gesmolten en daarna gekoeld terwijl men er continue door roert. Hierdoor ontstaat er een soort paraffine brij die later tot perfect gladde kaarsen wordt omgevormd.

De opdrukmachine bestaat uit een vlakke bak waarin de gietvormen zitten. Aan de onderkant van de vormen zit een zuiger die op en neer kan bewegen. De vormen worden volgegoten met paraffine en wanneer deze gestold is, wordt de kaars er door de zuiger uitgeduwd.
Per gietsessie kan men 300 tot 600 kaarsen tegelijk maken. Deze techniek wordt toegepast om stompkaarsen te maken.

 

Bij de optrekmachine is de techniek quasi gelijk. Enkel is hier de onderkant van de mallen gesloten. De gegoten kaarsen worden na stolling aan de lont omhoog uit de mallen getrokken. Omdat de mal onderaan gesloten is, kan men andere vormen van kaarsen gieten op deze manier. Dit zijn vooral de gotische kaarsen die smaller worden naar de punt toe.

 

In het filmpje hieronder worden deze technieken uit de doeken gedaan.

Trekken

De trekmethode wordt vooral toegepast om lange kaarsen te maken. 

De trekbank bestaat uit 2 trommels met daartussen een bak met was. Rond de trommels is een lange lont gespannen. Deze lont wordt telkens van de ene naar de andere trommel, door de bak met was getrokken. Bij elke "ronde" wordt het laagje was rond de lont dikker. Deze stappen worden herhaald tot de gewenste dikte van de kaars is bereikt.

Hoe maakt Mel'tz zijn kaarsen?

Wel, ik maak mijn kaarsen op een lekker ouderwetse manier : met de hand.

Elke kaars wordt met veel zorg gegoten in mijn eigen keuken... Misschien niet zo state of the art zoals de technieken hierboven uitgelegd, maar daarom niet minder goed!

Ik geloof in het gegeven van handmade als een extra meerwaarde voor mijn producten. Bij elke kaars dat ik giet, wordt een stukje van mijn passie mee gegoten om zo een kwalitatief hoogstaand product af te leveren.

Heb je nog vragen? Zet ze in de reacties, of stuur een mailtje.

 

Groetjes

Melissa


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

veerle gillioen
een dag geleden

hoi hoi , welk olie wordt in de kaarsen gebruikt aub ?

Melissa van Mel'tz Antwerp
een dag geleden

Hoi Veerle,
Al de geurolieën die gebruikt worden in de kaarsen zijn op plantaardige basis.
Ze zijn speciaal gemaakt voor gebruik in kaarsen, reed diffusers, maar ook in bvb cosmetica. Dit omdat ze van zeer goede kwaliteit zijn en voldoen aan verschillende Europese kwaliteitseisen.

Groetjes
Melissa