• Verzending binnen België vanaf slechts € 4
  • Afhalen mogelijk in Brasschaat
  • 1 klein kaarsje gratis vanaf € 50

Roos : de koningin van de bloemen

Gepubliceerd op 23 augustus 2020 om 09:13

Wie aan rozen denkt, denkt meteen ook aan romantiek en aan de zalige geur die ze verspreiden.

Rozen worden al duizenden jaren geteeld omwille van hun schoonheid en geur. Het was al in de oudheid dat ze werden gekweekt door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren, maar ook in China.

De eerste vermeldingen van de roos in de Nederlanden dateren uit de tweede helft van de 16e eeuw. Vandaag de dag worden ze vooral geteeld in Frankrijk, Italië, Bulgarije, Turkije en Noord Afrika.

 

In het wild zijn er ongeveer 300 soorten rozen, maar daarnaast zijn er vele gecultiveerde varianten. 

Symboliek

De roos heeft heel veel symbolische betekenissen.

De geschiedenis van de symboliek gaat terug tot in de tijd van de Grieken en Romeinen, waarbij de bloem werd verbonden aan de godin van de liefde : Afrodite of Venus.

Volgens de mythe werd zij verliefd op Adonis, die tijdens een jachtpartij dodelijk werd verwond door een wild zwijn. Afrodite knielde huilend naast hem neer, waardoor haar tranen zich vermengden met zijn bloed.  Haar roodgekleurde tranen vielen neer op witte rozen en zo zou de rode roos zijn ontstaan, die vanaf dat ogenblik symbool werd voor de eeuwige liefde.

 

In het Christendom heeft de roos een dubbelzinnige betekenis. Enerzijds staat ze voor eeuwigheid, anderzijds voor menselijke hartstocht, die van voorbijgaande aard is. Voor de Christenen symboliseert de roos het paradijs. De witte roos staat specifiek symbool voor de maagd Maria.

 

Ook in andere godsdiensten zoals het Hindoeïsme, maar ook in de literatuur en poëzie, is de roos alomtegenwoordig en staat ze symbool voor de liefde.

The awakening of Adonis - J.W. Waterhouse

Kleurensymboliek

Behalve dat de roos op zich veel symbolische betekenissen heeft, heeft elke kleur op zich ook nog een bepaalde symboliek.

  • Zo staat rood voor passionele liefde, romantiek, hartstocht, verleiding, enzovoort. Wanneer je van iemand een rode roos krijgt, kan je zeker zijn dat hij of zij je graag ziet.
  • De witte roos staat voor puurheid, zuiverheid en onschuld. Ze wordt dan ook traditioneel gebruikt op bruiloften. In Japan staat ze dan weer symbool voor rouw.
  • Oranje staat voor vrolijkheid, warmte en plezier. De oranje roos straalt vrolijkheid en feestelijkheid uit. Het is de ideale kleur voor een oppeppertje in de vorm van een boeket.
  • Roze staat voor romantiek, tederheid en zachtheid.
  • Geel staat voor innige vriendschap en verbondenheid.

Geur en geureigenschappen

In de parfumindustrie gebruikt men vooral twee soorten rozen : de May roos en de Damask roos. De geur van rozen bestaat van nature uit wel meer dan 300 geurcomponenten. Rozen akkoorden worden vooral in het hartnoten van parfum gebruikt.

De May roos heeft een heel rijke geur, die wat honingachtig aan doet met accenten van citroen. De Damask roos is dan weer eerder kruidig van geur.

Enkele bekende parfums met roos zijn : Stella van Stella McCartney, Essence No.1 van Ellie Saab en Allure eau de parfum van Chanel.

 

Om 1 kilo absolu te maken, heeft men ongeveer 5000 kilo bloemblaadjes nodig.

Rozenolie (en -water) staan bekend voor hun helende eigenschappen bij verschillende fysieke en psychische kwalen. Het is opwekkend, harmoniserend en staat bekend voor zijn heilzame werking bij zowel fysieke als psychische problemen.

De olie wordt al heel lang beschouwd als een typisch vrouwelijke olie. Ze heeft een opmerkelijke invloed op de vrouwelijke organen en reguleert de menstruatie en de klachten die hiermee gepaard kunnen gaan zoals PMS.

Wanneer je de olie vermengt met een basisolie, is het een zeer goed middel voor droge en gevoelige huid. Daarnaast regelt het de bloedsomloop is het goed tegen bloedarmoede.

 

Psychisch geeft de geur van rozenolie energie en schenkt het rust aan mensen die geestelijk overspannen zijn door stress of depressie. Het pept je zelfvertrouwen op en brengt een gevoel van geluk. Daarnaast schept het een harmonieuze en vredige sfeer.

May roos

Damask roos

Ontdek onze producten met roos


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.