• Verzending binnen België vanaf slechts € 4
  • Afhalen mogelijk in Brasschaat
  • 1 klein kaarsje gratis vanaf € 50

Lotus : een heilige bloem

Gepubliceerd op 9 augustus 2020 om 09:53

De lotus... Er zijn maar weinig bloemen die zo tot de verbeelding spreken.

Deze prachtige bloemen groeien het liefst in moerasgebied. De plant bestaat uit afzonderlijke stengels die tot boven het wateroppervlak uitgroeien. Deze stengels kunnen tot wel liefst 5 meter lang worden.

Lotuseffect

Ondanks het feit dat de lotus in een modderige omgeving groeit, zal je nooit een vuile bloem zien. 

De bloemen hebben namelijk hydrofobische eigenschappen, wat wil zeggen dat ze water- en vuilafstotend zijn. Dit komt doordat ze microscopisch kleine bultjes op hun bladeren hebben, waardoor het vuil er als het ware af glijdt.

Geur

De lotusbloem heeft een zoete en kruidige geur die veel gebruikt wordt in de parfumindustrie. Hoe de noten van de geur exact zijn, is afhankelijk van de kleur van de bloemen die worden gebruikt :

  • witte of gelige bloemen hebben een zinnelijke, zoete geur
  • blauwe bloemen hebben een zinnelijke , zoet-kruidige geur
  • roze/rode bloemen hebben een warme, kruidig-exotische geur

Om 1 kilo absolue te produceren, zijn er tussen de 75.000 en 100.000 bloemen nodig, wat het ook weer heel kostbaar maakt.

Bekende parfums op basis van lotus zijn Allure van Chanel, L'eau par Kenzo en L'eau d'Issey van Issey Miyake.

 

Binnen de aromatherapie heeft de geur van lotus een kalmerende en rustgevende werking bij stress. Het stimuleert creativiteit en geeft inspiratie. Verder neemt het de angst voor de toekomst weg en helpt het bij nachtmerries.

Wanneer lotus olie wordt toegevoegd aan huidolie, is het een goed middel tegen roodheid, huidirritatie en rimpels.

Spiritualiteit

De lotusbloem wordt ook veel in verband gebracht met spiritualiteit. De bloem symboliseert de (weder)geboorte en zuiverheid. We zien het gebruik van dit symbool dan ook terug in verschillende culturen.

 

De oude Egyptenaren waren de eersten waarbij de lotusbloem werd teruggevonden in hun symboliek. Zij zagen de bloem als het teken voor de zon en het licht. De zonnegod Ra zou uit een lotusbloem zijn geboren. Omdat ze elke morgen de bloem zagen opengaan en elke avond weer sluiten, werd deze verbonden aan het opkomen en ondergaan van de zon.

 

Binnen het Hindoeïsme staat de bloem vooral symbool voor schoonheid en zuiverheid. Wanneer je een amulet zou dragen in de vorm van een lotus, zou je beschermd zijn tegen ziektes en ongevallen.  Ook verschillende goden en godinnen worden met een lotus afgebeeld, zoals Vishnoe. Andere hindoeïstische betekenissen van de lotus zijn geluk, bescherming, pracht, vruchtbaarheid en oneindigheid.

 

In het Boeddhisme heeft de lotus een gelijkaardige symboliek als bij de Hindoe's, maar dan met andere achtergrondverhalen. De lotusbloem is één van de 8 gelukssymbolen. Het symboliseert de vele aspecten van het spirituele pad :

  • hij groeit vanuit de modder (kringloop van het bestaan)
  • verschijnt schoon aan het oppervlak (zuivering)
  • geeft een prachtige bloem (verlichting)

Graag tot bij de volgende blog!

 

Groetjes

Melissa


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.