• Verzending binnen België vanaf slechts € 4
  • Afhalen mogelijk in Brasschaat
  • 1 klein kaarsje gratis vanaf € 50

Hoe haal je het maximale uit je kaars?

Gepubliceerd op 2 augustus 2020 om 08:27

Soms krijg ik wel eens de vraag hoe het komt dat sommige kaarsen niet volledig opbranden.

 

Wel, daar zijn meerdere redenen voor...

De belangrijkste factor is hoe je kaars is gefabriceerd. Een goede kaars maken is meer dan een wiek in wat was stoppen. De dikte van de wiek moet afgestemd zijn op de grootte van de kaars. Is je wiek te dun, dan brandt de kaars in. Is de wiek te dik, dan is er teveel warmte ontwikkeling en brandt de kaars snel op + is er veel roetontwikkeling. 

Voor mijn eigen kaarsen is er dan ook heel wat tijd gegaan in research maar ook in het testen om de ideale wiek te vinden.

 

Maar hoe kan je nu het best je kaars branden? Ik geef graag enkele tips.

Tip 1 : Hou de wiek kort.

Een te lange wiek zorgt voor te veel warmte ontwikkeling en gaat in vele gevallen beginnen flakkeren. Dit heeft dan weer als gevolg dat er veel roet vrijkomt.

Knip de wiek elke keer bij voor je de kaars gaat aansteken. Idealiter is de wiek maar 5 à 7 mm lang. Een getrimde wiek gaat stabiel branden en ervoor zorgen dat de was mooi gelijkmatig smelt. Dit noemt men poolen.

Om de wiek mooi kort te houden, bestaat er een handig instrumentje : een wiek trimmer. Deze kan je voor slechts enkele euro's vinden op onder andere Amazon.

Een kaars met veel te lange wiek

Een mooie waspool

Wiektrimmer

Tip 2 : Laat je kaars lang genoeg branden wanneer je hem voor de eerste keer aansteekt.

Ik snap dat je je nieuwe aanwinst zo snel mogelijk wil uittesten. Maar steek je kaars pas voor de eerste keer aan wanneer je voldoende tijd hebt om deze lang genoeg te laten branden.

Het is belangrijk dat bij de eerste branduren de kaars de kans krijgt om goed te gaan poolen. Dit heeft even tijd nodig. 

Heb je dus maar een kwartiertje tijd en wil je je kaars snel even aansteken om een idee te krijgen van de geur? Niet doen! Op deze manier is de kans dat je een tunnel krijgt erg groot en dat is jammer.

Tip 3 : Laat je kaars niet te lang branden.

Hoe verleidelijk het ook is om je geurkaars een lange avond te laten branden, toch doe je dit beter niet. Zolang de was gesmolten is (zelfs al is er geen vlam meer) blijft deze heerlijk nageuren.

Wanneer je de kaars te lang laat branden, komt er meer wiek vrij en ga je meer was gaan smelten dan nodig is. Ook hier gaat er dan weer meer roetontwikkeling ontstaan.

Om dit te voorkomen laat je je kaars best niet langer dan 4 uur na elkaar branden. 1 à 2 uur is ideaal om de geur te verspreiden in de ruimte.

Tip 4 : Zet je kaarsen op een tochtvrije plaats.

Tocht zorgt er ook weer voor dat je vlam onrustig gaat branden waardoor je kaars sneller opbrandt.

Tip 5 : Blaas je kaars niet uit, maar doof hem.

In plaats van je kaars uit te blazen, kan je hem het best doven met een kaarsendover. Dit kan je ook weer voor slechts enkele euro's aankopen.
Door een kaarsendover te gebruiken komt er geen zwarte rook vrij en neem je het risico op opspattende was (wanneer je te hard blaast) weg.

Tip 6 : Hou het veilig!

Ik geef het toch graag nog een keertje mee. Hou het veilig wanneer je kaarsen brandt!

  • Laat een kaars nooit zonder toezicht branden.
  • Verplaats een brandende kaars niet.
  • Gebruik een niet brandbare onderzetter. Je weet nooit wat er kan gebeuren.
  • Hou je kaarsen buiten het bereik van kinderen.
  • Zet een kaars nooit in de buurt van brandbare materialen.

Ziezo, ik hoop dat ik met deze tips een antwoord heb kunnen bieden op de vraag "Hoe haal ik het maximale uit mijn kaars?"

Heb je nog vragen of opmerkingen? Ik beantwoord ze graag in de reacties!

 

Groetjes

Melissa


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.