• Verzending binnen België vanaf slechts € 4
  • Afhalen mogelijk in Brasschaat
  • 1 klein kaarsje gratis vanaf € 50

Jasmijn : een heerlijke zomergeur

Gepubliceerd op 26 juli 2020 om 10:24

Als je al wel eens een keertje in het zuiden op vakantie bent geweest, weet je wat ik bedoel. De heerlijke zwoele geur van jasmijn die je tegemoet komt zodra er een plant binnen je gezichtsveld komt.

Voor veel mensen is deze geur dan ook onlosmakelijk verbonden met zalige zomeravonden.

Herkomst

Jasmijn is een groenblijvende heester die wel tot 2 meter hoogte kan groeien. De kleine witte kelkvormige bloemetjes bloemen vooral 's avonds en 's nachts en verspreiden een exotische, bedwelmende geur.

De plant komt oorspronkelijk uit de Himalaya en streken uit China. Via de handelsroutes kwam het via Perzië tot in Europa. Zowel het Oosten als het Westen zijn al eeuwen gefascineerd door de betoverende geur van de plant die al in de Middeleeuwen door handelsreizigers werd meegebracht.

Er zijn tot wel 200 soorten jasmijn bekend. Enkele bekende varianten zijn de Toscaanse, Arabische en boerenjasmijn.

Jasmijn in de parfumindustrie

Jasmijn is een veel gebruikt ingrediënt in de parfumindustrie. Het wordt "de bloem der bloemen" genoemd. Met zulk een naam mag dit ook wel : in het Perzisch betekent Jasmijn (Yasmin) namelijk "geschenk van God".

De geur kan veel variaties aannemen, gaande van fris bloemig, fruitig en zoet, tot heel zwoel en warm. Veel parfums zijn op basis van jasmijn. Denk maar aan parfums van Armani, Bulgari, Thierry Mugler, Nina Ricci, enzovoort. Maar de meest iconische geur op basis van deze witte bloemetjes is ongetwijfeld No. 5 van Chanel.

Kostbaar

Jasmijnolie is erg kostbaar.  De tere bloemblaadjes worden met de hand geplukt. Best is dat dit voor zonsopgang wordt gedaan om zo de maximale geur te kunnen extraheren. Om 1 kg jasmijn absolute (de meest geconcentreerde vorm van geur) te kunnen maken, zijn er zo'n 8 à 9 miljoen bloemblaadjes nodig. De prijs voor 1 kg absolute bedraagt maar liefst zo'n 15.000€!

Vooral de Grasse-streek in Frankrijk is gekend voor zijn jasmijnolie productie. Echter worden er ook in andere landen zoals Italië, Egypte en Marokko absolute gemaakt.

Eigenschappen

Jasmijn werkt antiseptisch en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. De olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij onder andere droge huid, gevoelige huid, spierkrampen en verrekkingen. Daarnaast kan het bij de bevalling helpen de contracties te versterken.

Daarnaast geeft de geur van jasmijn zelfvertrouwen en heeft een rustgevende, antidepressieve en angstverdrijvende werking. Het zorgt voor euforie en een positief gemoed.

Tot slot wordt jasmijn in India al duizenden jaren gebruikt als afrodisiacum.

 

Persoonlijk is jasmijn één van mijn favoriete geuren tijdens de zomer. Ik vind het heerlijk om 's avonds op het terras, of gewoon binnen in de huiskamer deze geur te branden terwijl we genieten van een glaasje wijn. Instant vakantiegevoel verzekerd!

 

Groetjes

Melissa

Ontdek onze producten met jasmijn!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.