• Verzending binnen België vanaf slechts € 4
  • Afhalen mogelijk in Brasschaat
  • 1 klein kaarsje gratis vanaf € 50

Sojakaarsen

Gepubliceerd op 19 juli 2020 om 12:00

Ken je het? Je hebt in het verleden al wel eens hoofdpijn gekregen van die geurkaars die je in de winkel zo heerlijk vond ruiken. Of erger nog... je hebt er al eens een allergische reactie op gehad.

Hoogstwaarschijnlijk was deze kaars van paraffine gemaakt. Paraffine is reeds jarenlang de standaard in de kaarsenindustrie.

Echter, wat veel mensen niet weten, is dat paraffine een bijproduct is van de aardolie-industrie. Het wordt verkregen door aardoliedestillaten en -residu's te bereiden door ze in oplosmiddelen op te lossen. Daarna wordt het afgekoeld en gefilterd.

Na dit proces bevat paraffine nog steeds olie. Dit wordt dan verwijderd door de paraffine te laten zweten of uit te logen met een oplosmiddel en daarna te centrifugeren. Aan de raffinage van paraffine gaat meestal een voorbehandeling met geconcentreerd of rokend zwavelzuur vooraf.

Gezond?

Ik denk dat de uitleg van hierboven wel al een belletje heeft doen rinkelen over het feit dat paraffine niet echt het meest gezonde product is.

Een studie van de South Carolina State University heeft aangetoond dat, wanneer je een paraffine kaars brandt in een afgesloten ruimte, er schadelijke stoffen vrijkomen zoals tolueen en andere koolwaterstoffen. Deze stoffen hebben een schadelijk effect op onze gezondheid.

 

Daarnaast kunnen kaarsen ook best een grote hoeveelheid fijn stof vrijgeven. Zeker wanneer ze in een luchtstroom worden geplaatst, kan er behoorlijk wat roet gevormd worden. Dit gaat op zijn beurt de luchtkwaliteit beïnvloeden.

Sojawas? Sojawas!

Net omwille van bovenstaande redenen, wilde ik op zoek gaan naar een gezonder alternatief voor kaarsen. Kaarsenmadam als ik ben, kan ik het niet missen om (zeker in de herfst en winter) kaarsen te branden om het thuis extra gezellig te maken.

Sojawas is hiervoor een goed alternatief.

 

Sojawas wordt nog niet zo heel lang gebruikt om kaarsen mee te gieten. Het is nog maar sinds 1992 dat Michael Richard het heeft ontdekt.

De was wordt gewonnen uit soja, een peulvrucht waaruit de olie wordt getrokken die als basis dient voor de was.

 

Het gebruiken van sojawas in plaats van paraffine heeft zo zijn voordelen :

  • het geeft veel minder roetvorming
  • de soms onaangename geur van paraffinekaarsen is niet aanwezig
  • beter voor de luchtkwaliteit en milieu
  • minder allergische reacties
  • 100% natuurlijk product
  • omdat het smeltpunt lager ligt, geeft het zijn geur veel rustiger af. Je hebt dus veel langer genot van je geurkaars.
  • brandduur ligt 50% hoger dan paraffine
  • makkelijk uit te wassen met water en zeep

 

Geurtjes

De kaarsen die ik maak zijn geurkaarsen... maar wat met die geuren?

Je hebt in mijn verhaal al wel gemerkt dat ik alles zo ecologisch en duurzaam mogelijk wil aanpakken. Zo ook met de geuren.

Alle geuren die ik aankoop zijn ecologisch en duurzaam. Ze zijn vrij van parabenen en niet getest op dieren. Hierdoor zijn al de producten ook vegan.

In de loop van de volgende weken zal ik geregeld een bepaalde geur onder de loep nemen. Want een geur is niet zomaar een geur. Er zit veel meer achter...

 

In deze blogpost heb ik alvast een tipje van de sluier opgelicht over mijn producten. Zijn er bepaalde zaken waar je graag meer over wil weten? Laat het dan weten in de reacties!

 

Groetjes!

Melissa


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.